صورت جلسه نشست قضائی با موضوع: حکم به پرداخت دین از ماترک و دعوی مطالبه خسارت تاخیر تادیه به طرفیت وراث
برگزار شده توسط
استان گیلان/ شهر رشت
تاریخ برگزاری
۱۴۰۱/۰۹/۲۴
پرسش
حکم به پرداخت دین از ماترک مرحوم علی صادر گردیده و اجرائیه به وراث ابلاغ و در مرحله اجرا هیچ مالی از مرحوم علی شناسایی نگردیده است و پرونده اجرایی مفتوح می باشد با توجه به فرض مذکور : ۱-آیا دعوی مطالبه خسارت تاخیر تادیه به طرفیت وراث قابلیت استماع را دارد ؟ ۲-آیا شرایط مقرر در ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی (تمکن مدیون و امتناع وی) در مورد وراث نیز مصداق دارد؟ ۳- چنانچه در مرحله اجرا مالی از مرحوم علی شناسایی گردد آیا محکوم له حق مطالبه خسارت تاخیر تادیه در این فرض را دارد ؟ ۴-منشاء محاسبه خسارت تاخیر تادیه در فروض مذکور از چه زمانی می باشد ؟
نظر هیئت عالی
در فرض سوال که حکم به پرداخت دین از ترکه متوفی به طرفیت وراث صادر گردیده است؛ اولاً؛ مطابق مواد ۲۴۲ تا ۲۴۸ قانون امور حسبی، اگر ترکه مورد قبول واقع شده، دعوی خسارت تاخیر تادیه به طرفیت وراث قابلیت استماع دارد. ثانیاً؛ برای صدور حکم به خسارت تأخیر تأدیه، وجود شرایط مقرر در ماده ۵۲۲ قانون آ.د.م لازم است. ثالثاً؛ چنانچه مالی از متوفی شناسایی گردد که تکافوی دین را بنماید، خسارت تاخیر تادیه منتفی است. رابعاً؛ مبدأ محاسبه خسارت تاخیر تادیه با فرض اینکه ماده ۵۲۲ قانون فوق حاکم باشد، از زمان مطالبه است.
نظر اکثریت
باتوجه به اینکه وراث از محل ماترک متوفی ، محکوم به پرداخت مالی می شوند بنابراین خسارت تاخیر تادیه با فوت متوفی زایل نمی گردد و از زمان سررسید یا مطالبه قابل دریافت از محل ماترک مورث می باشد.
نظر اقلیت
با توجه به اینکه مدیون شخص متوفی بوده و با فوت او عنصر قانونی امتناع از پرداخت زایل می گردد بنابراین طلبکار یا مدعی حق مطالبه خسارت تاخیر تادیه پس از فوت مدیون را ندارد.