نوران وکیل > مقالات > حقوقی > نمونه لایحه اعتراضی از رای شورای حل اختلاف (دادگاه صلح)
لایحه اعتراضی از رای شورای حل اختلاف(دادگاه صلح)

نمونه لایحه اعتراضی از رای شورای حل اختلاف (دادگاه صلح)

آیا رای صادره از شورای حل اختلاف (دادگاه صلح) قابل اعتراض است؟

طبق قانون جدید شورای حل اختلاف آراء صادره از این مرجع قضایی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر استان است.

برهمین اساس در این پست به موضوعات زیر می پردازیم.

مقاله های مرتبط : نمونه لایحه حرفه ای تجدیدنظرنمونه دادخواست و لایحه تجدیدنظرخواهینمونه لایحه رفع نقص در پرونده حقوقینمونه لایحه تبادل لوایح)

آیا رای دادگاه صلح قابل تجدیدنظرخواهی است؟

طبق قانون جدید شورای حل اختلاف که مرجع جدیدی به نام دادگاه صلح در آن پیش بینی شده است ،آراء قابل اعتراض در مهلت ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان است.مطابق تبصره ۵ ماده ۱۲قانون جدید اصل بر قطعی بودن آراء دادگاه صلح است مگر در موارد زیر که قابل تجدیدنظرخواهی می‌باشد:
1- دعاوی مالی که خواسته آن بیشتر از ۵۰۰ میلیون ریال (۵۰ میلیون تومان ) باشد.
2- دعاوی دیه یا ارش مربوط به جرائم غیر عمدی ناشی از کار یا تصادفات رانندگی درصورتی‌که میزان یا جمع دیه یا ارش بیش از یک دهم دیه کامل یا معادل( ۱۲۰ میلیون تومان) آن باشد.
3- دعاوی حقوقی تصرف عدوانی، مزاحمت و ممانعت از حق
4- دعاوی راجع به جهیزیه، مهریه و نفقه بیش از ۵۰ میلیون تومان
5- دعاوی و درخواست‌های مربوط به تخلیه عین مستأجره و تعدیل اجاره‌ بها
6- دعاوی مربوط به اعسار از پرداخت محکوم‌به مشروط به اینکه اصل دعوا قابل اعتراض باشد. یعنی میزان محکوم به( طلب) باید بیش از ۵۰میلیون تومان باشد.
7- مجازات جرائم غیر عمدی ناشی از کار یا تصادفات رانندگی درصورتی‌که مجازات قانونی آن درجه شش یا بیشتر باشد.
8- دعاوی مربوط به جرائم عمدی تعزیری که مجازات قانونی آن‌ها حبس درجه هفت باشد.

نمونه دادخواست تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف

تجدیدنظرخواه: ………..
تجدیدنظرخوانده:…………
تعیین خواسته:
تجدیدنظرخواهی از دادنامه شماره ۱۰۴۰۳۴۷۳۹۰۰۰۳۰۶۵۵۹صادره از شعبه ۱ شورای حل اختلاف مرزن آباد
دلایل و ضمائم:
۱-دادنامه شماره۱۰۴۰۳۴۷۳۹۰۰۰۳۰۶۵۵۹صادره از شعبه ۱ شورای حل اختلاف مرزن آباد مورخ ۱۴۰۳/۴/۴
۲- دادنامه شماره ۹۹۰۹۹۷۲۰۹۱۲۰۰۸۹۵ صادره از شعبه ۱ شورای حل اختلاف مرزن آباد مورخ ۱۳۹۹/۱۱/۲۸
3-رونوشت سند عادی صورت مجلس مورخ
4-رونوشت دادخواست مورخ ۹۹/۱۰/۳۰
5-تحقیق از مطلع آقای ………. فرزند ………….به نشانی …………………………………….
ریاست محترم دادگاه عمومی و حقوقی بخش مرزن آباد
اینجانب نسبت به دادنامه شماره ۱۰۴۰۳۴۷۳۹۰۰۰۳۰۶۵۵۹ صادره از شعبه ۱ شورای حل اختلاف مرزن آباد که در تاریخ ۱۴۰۳/۴/۴ ابلاغ شده است درخواست رسیدگی مجدد می‌نمایم.
ضمناً رونوشت دادنامه بدوی و لایحه اعتراضی و سایر مدارک جمعاً…….برگ می‌باشد پیوست درخواست تقدیم می‌گردد.

نمونه لایحه اعتراضی نسبت به رای شورا حل اختلاف

در ادامه یک نمونه لایحه اعتراضی حرفه ای موفق – تنظیم شده توسط تیم حقوقی نوران وکیل – که منجر به نقض دادنامه مورد اعتراض گردیده است را برای شما عزیزان قراردادیم. برای تهیه و تنظیم لوایح اختصاصی و سایر اوراق قضایی کافیست به قسمت مشاوره آنلاین و رایگان موسسه نوران وکیل مراجعه کنید تا همکاران مشاوره اولیه و مراحل تنظیم را به شما سروران اعلام کنند.

مشاوره آنلاین و رایگان موسسه حقوقی نوران وکیل

ریاست محترم دادگاه عمومی و حقوقی بخش مرزن آباد

با سلام و ادای احترام
موضوع: لایحه اعتراضی از دادنامه شماره ۱۰۴۰۳۴۷۳۹۰۰۰۳۰۶۵۵۹صادره از شعبه ۱ شورای حل اختلاف مرزن آباد موضوع پرونده شماره۱۴۰۳۴۷۹۲۰۰۰۰۳۳۲۷۲۷ که در مورخ ۱۴۰۳/۴/۴ به اینجانب…………… (تجدیدنظرخواه) ابلاغ شده است در مهلت مقرر ۲۰ روز تقدیم حضور می‌گردد.
به استحضار ریاست محترم می‌رساند دادنامه صادره فوق الذکر با تجویز بندهای الف و ه ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی و با توجه به موارد ذیل مخدوش و قابل نقض می‌باشد:
ایراد شکلی:
الف ) تجدیدنظرخوانده اقای ………… در مورخ ۹۹/۱۰/۳۰ دادخواستی با خواسته مطالبه وجه به مبلغ ۱۵ میلیون ( رونوشت دادخواست پیوست می باشد) به طرفیت اینجانب مطرح نموده که طی دادنامه شماره ۹۹۰۹۹۷۲۰۹۱۲۰۰۸۹۵صادره از شعبه ۱ شورای حل اختلاف مرزن آباد مورخ ۱۳۹۹/۱۱/۲۸ ( دادنامه پیوست شده است) دعوای ایشان به دلیل عدم توجه دعوا نسبت به خوانده رد می‌گردد.

ب)حال تجدیدنظرخوانده مجداد در مورخ ۱۴۰۲/۱۲/۲۰ همان دادخواست و خواسته را عینا به طرفیت اینجانب مطرح نموده است که طی دادنامه مورد اعتراض این بار با کمال تعجب رای به نفع ایشان صادر می گردد. با ملاحظه دو دادخواست خواهان مجددا همان ادعای سابق خود را عینا تکرار نموده است.
د) در نتیجه با عنایت به دو مقدمه فوق و استنادا به بند ۶ ماده ۸۴ قانون آیین دادرسی مدنی ،ایراد امر قضاوت شده با توجه به وحدت موضوع ، وحدت سبب و وحدت اطراف دعوا محقق شده است و دعوای جدید تجدیدنظرخوانده با این کیفیت محکوم به رد می باشد.
ایراد ماهوی:
الف) اینجانب در مورخ ۱۳۹۸/۳/۷ طی توافق کتبی ( پیوست می باشد)با تجدیدنظرخوانده دو موضوع مطرح می‌گردد : ۱- انتقال مالکیت منافع عین مستاجره به مبلغ …………….. به ایشان . با این توضیح که بنده با مالک عین مستاجره آقای ایرج کاویانی عقد اجاره بسته بودم . ۲- فروش وسایل شخصی به مبلغ …………… به ایشان.
1-با توجه به اینکه قانونا طبق اقرار تجدیدنظرخوانده در پرونده شماره۹۹۰۹۹۸۲۰۹۱۲۰۰۷۴۵ طرف حساب ایشان مالک عین مستاجره یعنی آقای ……….. می باشد که در نتیجه مطالبه ودیعه اجاره به مبلغ ………….. باید به طرفیت ایشان مطرح می شد که این اقرار دردادنامه شماره ۹۹۰۹۹۷۲۰۹۱۲۰۰۸۹۵صادره از شعبه ۱ شورای حل اختلاف مرزن آباد مورخ ۲۸/۱۱/۹۹ منعکس شده است که اشعار می دارد: “مبلغ پرداختی به خوانده به حواله آقا….. به عنوان ودیعه اجاره مغازه ایشان …پرداخت گردید…” برهمین اساس از دادگاه محترم تقاضای تعیین جلسه استماع از مطلع آقای ………. جهت روشن شدن ابعاد قضیه مورد استدعاست.
2-مطالبه مبلغ…………..از جانب تجدیدنظرخوانده با توجه به توافق کتبی بابت فروش وسایل شخصی موجود در مغازه بوده است. به عبارت دیگر این مبلغ بابت ثمن فروش این وسایل به اینجانب پرداخت شده است که بدیهی است تجدیدنظرخوانده حق مطالبه این مبلغ را طبق عقد بیع انجام شده را ندارد.
ب)در متن دادنامه مورد اعتراض یکی از دلایل مورد استناد شورای حل اختلاف گواهی گواه اعلام شده است. با این توضیح که اولا: شاهد در مورد توافقات متنازع فیه حاضر نبوده . ثانیا : بر اساس شهادت گواه معرفی شده توسط خواهان ( تجدیدنظرخوانده) – که داماد تجدیدنظرخوانده می باشد – شهادت شاهد فقط در حد نقل قول از خواهان و خواسته مورد ادعای وی بوده که با توجه ماده۱۳۱۵ قانون مدنی که اشعار می دارد:” شهادت باید از روی قطع و یقین باشد نه به طور شک و تردید.” در تعارض آشکاری می‌باشد. متاسفانه شهادت شاهد با این کیفیت در شورای حل اختلاف بدون توجه به مقررات شهود مورد پذیرش قرار گرفته است.
نهایتا با تجدیداحترام با توجه به موارد فوق تقاضای نقض دادنامه و صدور رای شایسته را دارم.

قوانین مرتبط با تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف(دادگاه صلح)

از قانون جدید شورای حل اختلاف مصوب ۱۴۰۲
ماده ۱۲- صلاحیت‌های دادگاه صلح به شرح زیر است:
۱- دعاوی مالی تا نصاب یک میلیارد (۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال
تبصره- رئیس قوه قضائیه می‌تواند نصاب مذکور در این بند را هر سه سال یک بار با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام می‌شود، تعدیل کند.
۲- دعاوی حقوقی تصرف عدوانی، مزاحمت و ممانعت از حق
۳- دعاوی راجع به جهیزیه، مهریه و نفقه تا نصاب مقرر در بند (۱) این ماده درصورتی‌که مشمول ماده (۲۹) قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱/۱۲/۱ نباشد
۴- دعاوی و درخواست‌های مربوط به تخلیه عین مستأجره و تعدیل اجاره‌بها به‌جز دعاوی مربوط به سرقفلی و حق کسب یا پیشه یا تجارت
۵- اعسار از پرداخت محکوم‌به درصورتی‌که دادگاه صلح نسبت به اصل دعوی رسیدگی کرده باشد.
۶- حصر ورثه، تحریر ترکه، مهر و موم و رفع آن
۷- تأمین دلیل
۸- تقاضای سازش موضوع ماده (۱۸۶) قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب (در امور مدنی) مصوب ۱۳۷۹/۱/۲۱
۹- جنبه عمومی و خصوصی کلیه جرائم غیر عمدی ناشی از کار یا تصادفات رانندگی
۱۰- جرائم عمدی تعزیری مستوجب مجازات درجه هفت و هشت
۱۱- دعاوی اصلاح شناسنامه، استرداد شناسنامه، اصلاح مشخصات مدرک تحصیلی (به‌استثنای مواردی که در صلاحیت دیوان عدالت اداری است)، الزام به اخذ پایان کار، اثبات رشد، الزام به صدور شناسنامه، تصحیح و تغییر نام
تبصره ۱- به کلیه جرائم مذکور در این ماده مستقیماً و بدون نیاز به کیفرخواست در دادگاه صلح رسیدگی می‌شود.
تبصره ۲- دادگاه صلح با حضور رئیس یا دادرس علی‌البدل رسمیت می‌یابد. دادگاه صلح با رضایت طرفین، پرونده را برای حصول سازش به عضو یا اعضای شورا که در دادگاه مستقر می‌باشند یا شعبه شورا یا میانجی‌گری ارجاع می‌دهد. چنانچه حداکثر ظرف دو ماه موضوع منتهی به سازش شود، مراتب صورت‌جلسه و جهت اتخاذ تصمیم به قاضی دادگاه صلح اعلام می‌شود تا طبق مقررات اقدام کند.

در صورت عدم حصول سازش، قاضی دادگاه صلح مطابق قانون، به موضوع رسیدگی کرده و مبادرت به صدور رأی می‌نماید.
تبصره ۳- دادگاه صلح می‌تواند در ساعات غیر اداری یا در روزهای تعطیل نیز به دعاوی رسیدگی نماید و استقرار آن در محل شورا بلامانع است.
تبصره ۴- در صورت حدوث اختلاف بین دادگاه‌های صلح و همچنین سایر مراجع قضائی و غیر قضائی به ترتیب زیر اقدام می‌شود:
الف- در مورد دادگاه‌های صلح واقع در حوزه‌های قضائی شهرستان‌های یک استان و نیز اختلاف بین دادگاه صلح با دادسراها یا دادگاه‌های حقوقی یا کیفری یا بخش حوزه قضائی یک استان، حل اختلاف با دادگاه تجدیدنظر آن استان است.
ب- در مورد دادگاه‌های صلح واقع در حوزه‌های قضائی دو استان و نیز اختلاف بین دادگاه صلح و دادسراها یا دادگاه‌های حقوقی یا کیفری یا بخش حوزه قضائی دو استان، حل اختلاف با شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استانی است که مرجع قضائی آن استان آخرین قرار عدم صلاحیت را صادر نموده است.
پ- در مواردی که دادگاه صلح به صلاحیت مراجع غیر قضائی، از خود نفی صلاحیت کند، پرونده برای تعیین صلاحیت به دادگاه تجدیدنظر استان ارسال می‌شود، تشخیص آن مرجع لازم‌ الاتباع است.
تبصره ۵- آرای دادگاه صلح، قطعی است مگر در موارد زیر که قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان است:
الف- دعاوی موضوع بند (۱) این ماده درصورتی‌که خواسته بیشتر از نصف نصاب مذکور در آن بند باشد.
ب- موارد موضوع بند (۹) این ماده نسبت به دیه یا ارش، درصورتی‌که میزان یا جمع آن‌ها بیش از یک دهم دیه کامل یا معادل آن باشد.
پ- موارد مذکور در بندهای (۲)، (۳) و (۴) این ماده.
ت- موارد موضوع بند (۵) این ماده مشروط به اینکه اصل دعوا قابل اعتراض باشد.
ث- جنبه عمومی جرائم غیر عمدی موضوع بند (۹) درصورتی‌که مجازات قانونی آن درجه شش یا بیشتر باشد.
ج- جرائم عمدی تعزیری که مجازات قانونی آن‌ها حبس درجه هفت باشد.

 

جمع‌بندی:

با توجه به نکات فوق، تقاضای نقض دادنامه و صدور رای جدید و شایسته را دارم.

نکات مهم درباره اعتراض به رای شورای حل اختلاف

۱. طبق قانون جدید، تجدیدنظرخواهی از آراء شورای حل اختلاف تنها در موارد خاص امکان‌پذیر است. بنابراین لازم است در تنظیم لایحه اعتراضی، به نکات قانونی دقت کرده و مستندات کافی ارائه شود.

۲. از آنجا که دعاوی مربوط به تصرف عدوانی و دعاوی مالی تا سقف معین قابل تجدیدنظرخواهی هستند، افراد باید این قوانین را در اعتراض خود مدنظر داشته باشند.

۳. لازم است که لایحه اعتراضی، با رعایت مهلت قانونی ۲۰ روزه از تاریخ ابلاغ رای تنظیم و ارائه شود.

 

سوالات متداول:

رای شورای حل اختلاف در چه مواردی قابل تجدیدنظرخواهی است؟
بر اساس قانون جدید، دعاوی مالی با خواسته بیشتر از ۵۰ میلیون تومان، دعاوی دیه و تصرف عدوانی و برخی دعاوی حقوقی قابل تجدیدنظرخواهی هستند.

مهلت تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف چقدر است؟
مهلت تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ رای است.

آیا می‌توان به رای صادره از شورای حل اختلاف در دعاوی مالی اعتراض کرد؟
بله، اگر میزان خواسته بیشتر از ۵۰۰ میلیون ریال باشد، رای صادره قابل اعتراض است.

آیا شهادت شهود در شورای حل اختلاف معتبر است؟
شهادت شهود معتبر است، اما باید از روی قطع و یقین باشد و بر اساس حدس و گمان نباشد.

آیا می‌توان در دعاوی مربوط به مهریه و نفقه از رای شورای حل اختلاف تجدیدنظرخواهی کرد؟
بله، اگر میزان خواسته بیشتر از ۵۰ میلیون تومان باشد، این دعاوی قابل تجدیدنظرخواهی هستند.

رای شورای حل اختلاف چگونه در دادگاه تجدیدنظر قابل اعتراض است؟
رای صادره در دادگاه تجدیدنظر استان مورد بررسی قرار گرفته و ممکن است نقض یا تایید شود.

 

منابع

 ‌قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (‌در امور مدنی)