وکیل پایه یک دادگستری و عضو کانون وکلای استان خوزستان

۱۷ فروردین ۱۴۰۴

نظریه مشورتی با موضوع ابطال شهادت شهود

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه:اثبات آن در دعوای حقوقی به عنوان اثبات رفتار حیله و تقلب‌آمیز علیه طرف دیگر که در پرونده سابق به شهادت کذب استناد کرده است نیز امکان‌پذیر است.

مشخصات نظریه:
شماره نظریه: ۷/۱۴۰۳/۷۷۱
شماره پرونده: ۱۴۰۳-۱۲۷-۷۷۱ح
تاریخ نظریه: ۱۴۰۳/۱۲/۲۲

استعلام:

آیا دعوای ابطال شهادت شهود به جهت عدول از آن و به صورت مستقل (اثبات حیله) مسموع است؟

توضیح آنکه برخی قضات معتقدند با توجه به ماده ۴۲۹ قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹، شهادت کذب یک قسم حیله است و اثبات آن به دلالت التزامی (ابلاغ حکم نهایی) باید در قالب حکم و رسیدگی مستقل باشد؛ اما برخی دیگر معتقدند دعوای مستقل فقط برای اثبات جعلیت اسناد است و نیز دیگر حیله‌های غیر مصرح؛ اما شهادت کذب در زمره این مصادیق نیست و نباید به صورت مستقل مطرح شود و فقط در محکمه جزایی با صدور حکم علیه شهود که از شهادت عدول کرده‌اند، محقق می‌شود.

پاسخ اداره کل حقوقی قوه قضائیه:

اولاً، دعوایی با عنوان ابطال شهادت شهود یا طرح هرگونه دعوا به منظور اثبات کذب بودن شهادت به طرفیت شاهد، فاقد جنبه ترافعی و غیرقابل استماع است.

ثانیاً، کذب بودن شهادت شهود در صورت اثبات می‌تواند از مصادیق حیله و تقلب موضوع بند ۵ ماده ۴۲۶ قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹، قرار گیرد.

ثالثاً، هر‌چند کذب بودن شهادت شهود معمولاً در پرونده کیفری اثبات می‌شود؛ اما اثبات آن در دعوای حقوقی به عنوان اثبات رفتار حیله و تقلب‌آمیز علیه طرف دیگر که در پرونده سابق به شهادت کذب استناد کرده است نیز امکان‌پذیر است.

 

بیشتر بخوانید

نظریه مشورتی:تعقیب کیفری کارفرما در مورد استخدام اتباع بیگانه فاقد پروانه کار منوط به اخطار اداره کار به کارفرما است

مشاوره آنلاین و رایگان موسسه حقوقی نوران وکیل

ثبت شکایت علیه رافائل گروسی

 ثبت شکایت علیه رافائل گروسی و ارجاع به شعبه اول بازپرسی تهران: به اتهامات «تبلیغ علیه نظام»، «معاونت در افساد فی‌ الارض»، «نشر اکاذیب»، «جاسوسی»،

خدمات
×

فهرست دسترسی سریع