وکیل پایه یک دادگستری و عضو کانون وکلای استان خوزستان

۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

نظریه مشورتی:تقلیل یا تبدیل مجازات شلاق

نظریه مشورتی جدید اداره حقوقی قوه قضاییه با موضوع: تقلیل یا تبدیل مجازات بر اساس این ماده ناظر بر «درجه مجازات قانونی» جرم ارتکابی است و نه درجه جرم ارتکابی. 

مشخصات نظریه

شماره نظریه : ۷/۱۴۰۳/۱۰۴۹
شماره پرونده : ۱۴۰۳-۱۸۶/۱-۱۰۴۹ک
تاریخ نظریه : ۱۴۰۴/۰۲/۱۳

استعلام :

حسب بند «ث» ماده ۳۷ قانون مجازات اسلامی مصوب ۹۲۱۳ دادگاه می‌تواند مجازات شلاق تعزیری را به میزان همان درجه یا یک درجه پایین‌تر تبدیل کند. این مجازات بر اساس درجه همان مجازات تعیین می‌شود یا بر اساس درجه جرم ارتکابی؟ به عنوان مثال آیا دادگاه در مقام تبدیل مجازات شلاق تعزیری موضوع ماده ۵۹۲ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب ۱۳۷۵ می‌بایست آن را به مجازات جزای نقدی درجه ۵ یا ۶ تبدیل کند یا ۶ یا ۷؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :

اولاً، با توجه به متن ماده ۳۷ قانون مجازات اسلامی (اصلاحی ۱۳۹۹) و نیز بندهای ذیل آن که به «تقلیل یا تبدیل مجازات» تصریح شده است، تقلیل یا تبدیل مجازات بر اساس این ماده ناظر بر «درجه مجازات قانونی» جرم ارتکابی است و نه درجه جرم ارتکابی. ثانیاً، ماده ۵۹۲ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب ۱۳۷۵ که در استعلام به آن اشاره شده است، قانوناً دارای دو مجازات تخییری (حبس و شلاق) است که مجازات شلاق مقرر در این ماده طبق ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی درجه شش محسوب می‌شود و چنانچه دادگاه مجازات شلاق را برای متهم مناسب تشخیص دهد، در صورت وجود جهات تخفیف طبق بند «ث» ماده ۳۷ این قانون که ناظر بر تخفیف سایر مجازات‌ها از جمله شلاق است، می‌تواند آن ‌را (شلاق درجه شش) به مجازات شلاق درجه هفت یا درجه هشت تقلیل دهد یا مجازات شلاق درجه شش مقرر در این ماده را به مجازات متناسب دیگری از جمله جزای نقدی از همین درجه یعنی جزای نقدی درجه شش یا یک درجه پایین‌تر یعنی جزای نقدی درجه ۷ تبدیل کند.

بیشتر بخوانید

نظریه مشورتی: امکان دعوت رشوه‌دهنده غیرکارمند به سازمان بازرسی

نظریه مشورتی جدید: رفع توقیف وثیقه در صورت فوت وثیقه گذار

 

مشاوره آنلاین و رایگان موسسه حقوقی نوران وکیل

کلاهبرداری از طریق کانال‌های تلگرامی

 طی گزارشات و همچنین رصد فضای مجازی توسط کارشناسان پلیس فتا، مجرمانی مشاهده می‌شوند که با ‏دایر کردن کانال تلگرامی تحت عناوین همسریابی و …

 حذف ۴ صفر از پول ملی

  رئیس بانک مرکزی: حذف چهار صفر از پول ملی در سال جاری یکی از اقدامات کلیدی در دستور کار بانک مرکزی است. بر این

خدمات
×

فهرست دسترسی سریع