صورت جلسه نشست قضایی با موضوع ارائه گواهی فوت محکومعلیه در صورت زنده بودن ایشان
کد نشست
۱۴۰۴-۱۱۱۱۸
برگزار شده توسط
استان گلستان/ شهر بندر ترکمن
تاریخ برگزاری
۱۴۰۱/۱۰/۲۵
پرسش
در پروندهای خانواده محکومعلیه، گواهی فوت محکوم را ارائه دادهاند و سپس پرونده با صدور قرار موقوفی اجرا بسته میشود پس از آن مشخص میگردد که محکوم زنده است و شاکی درخواست اجرای دادنامه را دارد. در این صورت تکلیف چیست؟
نظر هیئت عالی
با عنایت به اینکه برای قاضی اجرای احکام در امر کیفری قانونا منعی از جهت عدول از قرار موقوفی اجرا ذکر نشده است؛ در مورد سوال دادیار اجرای احکام میتواند از قرار موقوفی عدول و نسبت به اجرای حکم اقدام نماید.
نظر اکثریت
قرار موقوفی اجرا در حقیقت توقف اجرای حکم است و این توقف اجرای حکم به منزله از بین رفتن موجبات مجرمیت و محکومیت محکومعلیه نمیباشد در فرض مذکور اقتضای صدور قرار موقوفی اجرا که فوت محکومعلیه بوده مفقود گردیده و قاضی اجرای احکام میتواند راساً طی دستوری از قرار موقوفی اجرا عدول کرده و حکم به اجرای دادنامه صادر نماید چراکه قرار موقوفی اجرا ابلاغ نمیشود و در قانون هم جزء قرارهای قابل اعتراض قابل پیش بینی نگردیده است.
نظر اقلیت
قابل اعتراض نبودن قرار موقوفی اجرا به معنای قابل عدول بودن آن نمیباشد چرا که ممکن است صدور قرار موقوفی به علت فوت متهم و در مرحله تعقیب باشد و حال آنکه قرار موقوفی تعقیب قابل اعتراض است بنابراین نمیشود از ملاک قابل اعتراض نبودن قرار موقوفی اجرا در قرار موقوفی تعقیب که هم عرض یکدیگر هستند استفاده نمود راهکار قابل قبول در این فرض آن است که موضوع را مشمول ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ دانسته و توجهاً به اینکه صدور قرار موقوفی اجرای صادره به جهت فوت محکوم و با فرض زنده بودن محکومعلیه، خلاف شرع بین است تقاضای اعاده دادرسی از ریاست قوه قضاییه نمود.
بیشتر بخوانید
نشست قضایی: خیانت در امانت نسبت به جهیزیه
نشست قضایی:«واگذاری حق طلاق» در سند ازدواج