صورت جلسه نشست قضایی با موضوع: مطالبه اجرتالمثل منزل مسکونی در ایام زندگی مشترک
کد نشست
۱۴۰۴-۱۱۱۸۸
برگزار شده توسط
استان خراسان رضوی/ شهر مشهد
تاریخ برگزاری
۱۴۰۱/۱۱/۱۹
پرسش
زوجه دادخواستی به طرفیت زوج تحت عنوان مطالبه اجرتالمثل یک منزل مسکونی که در ایام زندگی مشترک به همراه زوج در آن سکونت داشتهاند را وفق نظریه کارشناسی و بر اساس ماده ۳۰ قانون حمایت خانواده مطالبه نموده است. آیا رسیدگی به موضوع فوق در صلاحیت دادگاه خانواده میباشد؟
نظر هیئت عالی
در فرض سوال نظریه اکثریت مورد تایید هیات عالی است و دعوی مطالبه اجرتالمثل منزل مسکونی مربوط به ایام زندگی مشترک از سوی زوجه به طرفیت زوج به عنوان یک دعوای حقوقی منصرف از موارد احصائی ماده ۴ قانون حمایت خانواده میباشد؛ لذا رسیدگی به آن مطابق قواعد عمومی در صلاحیت دادگاه عمومی (حقوقی) محل وقوع ملک میباشد.
نظر اکثریت
با توجه به ماده ۴ قانون حمایت خانواده که امور و دعاوی در صلاحیت دادگاه خانواده را احصاء نموده است مطالبه اجرتالمثل منزل متعلق به زوجه که در ایام زندگی مشترک به همراه زوج در آن سکونت داشته از موارد احصائی در ماده ۴ نبوده و رسیدگی به آن در صلاحیت محاکم حقوقی میباشد و ماده ۳۰ قانون حمایت خانواده صرفاً در مقام بیان حق زوجه در مطالبه مالی است که به امر یا اذن زوج برای مخارج متعارف زندگی مشترک که بر عهده زوج است هزینه کرده است و دلالتی بر اینکه مطالبه آن مال از سوی زوجه در صلاحیت دادگاه خانواده است ندارد.
نظر اقلیت
با عنایت به اینکه هدف از تشکیل دادگاه خانواده رسیدگی به امور و دعاوی خانوادگی است مطالبه اجرت المثل منزل یاد شده و آنچه که زوجه در منزل مشترک از مال خود هزینه کرده در صلاحیت دادگاه خانواده است همانگونه که مطالبه اجرتالمثل ایام زوجیت وفق بند ۷ ماده ۴ قانون حمایت خانواده ناظر به تبصره الحاقی به ماده ۳۳۶ قانون مدنی در صلاحیت دادگاه خانواده است.
بیشتر بخوانید
- نشست قضایی:مالی یا غیر مالی بودن دعاوی تنفیذ تقسیم نامه
- نشست قضایی:قابلیت پذیرش تعدیل زمان و مکان ملاقات طفل