نمونه رای با موضوع محکومیت خوانده به پرداخت حق الوکاله وکیل در مرحله اجرای احکام
به نقل از اختبار – پرونده کلاسه … شعبه … دادگاه عمومی حقوقی مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری تهران تصمیم نهایی شماره …
خواهان: مهندسی و خدماتی چاه پیمای مهران با وکالت آقای حسام خدایاری نژاد به نشانی … با مدیریت آقای … فرزند کاظم به نشانی …
خوانده: …. به نشانی تهران – شریعتی – خیابان دستگردی – خیابان گوی …
خواسته ها: ۱. مطالبه وجه بابت … ۲. مطالبه خسارت دادرسی ۳. مطالبه خسارت تاخیر تادیه
گردشکار: ملاحظه می گردد خواهان دادخواستی به خواسته ذیل الذکر به طرفیت خوانده آتی الذکر تقدیم داشته که پس از ارجاع به این شعبه و ثبت کلاسه فوق و جرى تشریفات قانونی تحت نظر است. لذا دادگاه با توجه به جمیع اوراق و محتویات پرونده ضمن اعلام ختم دادرسی و با استعانت از خداوند متعال به شرح ذیل مبادرت به انشاء و صدور رأی می نماید .
رای دادگاه
بخش نخست: مقدمه
خواهان مهندسی و خدماتی چاه پیمای مهران با وکالت آقای حسام خدایاری نژاد به طرفیت خوانده … به خواسته: مطالبه وجه بابت … (محکومیت شرکت خوانده به پرداخت مبلغ ۱۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال «پانزده میلیارد ریال» حق الوکاله مرحله اجرای احکام پرونده شماره … کلاسه بایگانی ۰۴۰۰۱۸۷ شعبه اول اجرای احکام مدنی مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری تهران بر اساس قرارداد الکترونیک وکالت به شماره ۱۴۰۴۲۲۰۲۰۳۰۸۸۸۰۱ مورخ ۱۴۰۴/۰۲/۲۴) با جلب نظر کارشناس مطالبه خسارات دادرسی مطالبه خسارت تاخیر تادیه را تقدیم نموده و اظهار داشته:
با سلام و عرض ادب، احتراما اینجانب حسام خدایاری نژاد، وکیل پایه یک دادگستری، به وکالت از خواهان (شرکت مهندسی و خدماتی چاه پیمای مهران) مراتب دادخواست خود را به شرح ذیل اعلام داشته و تقاضای رسیدگی و صدور حکم به محکومیت شرکت خوانده به پرداخت حق الوکاله مرحله اجرای احکام پرداخت خسارات دادرسی و خسارت تاخیر در تادیه را دارد:
۱) شرکت موکل (به عنوان پیمانکار) با شرکت خوانده (به عنوان کارفرما) قرارداد شماره ۱۳۱–۹۴-DC را جهت اجرای عملیات اسیدکاری چاه های نفت و گاز در پروژه لایحه های نفتی میدان گازی پارس جنوبی منعقد نموده است. به جهت عدم پرداخت مطالبات قراردادی، شرکت موکل ناگزیر از طرح دعوا علیه شرکت در شعبع … دادگاه تجاری تهران به شماره پرونده …۱۴۰۲۶۸۹۲۰۰۰۷۸۰ و کلاسه بایگانی ۰۲۰۰۷۰۳ گردید که حسب دادنامه صادره به شماره …۱۴۰۳۶۸۳۹۰۰۱۱۷۲۴ مورخ /۰۸/۰۲/ ۱۴۰۳ خوانده محکوم به پرداخت مبلغ ۱۰۴۲۴۳۰.۴۳ دلار (یک میلیون و چهل و دو هزار و چهارصد و سی دلار و چهل و سه سنت) در حق شرکت موکل گردید و این رای در شعبه دادگاه تجدید نظر استان تهران تایید شد.
۲) اجراییه علیه شرکت خوانده صادر و پرونده به واحد اجرای احکام ارسال گردید و به وکالت از شرکت موکل (محکوم له) با ارسال لایحه شماره ۱۴۰۴۲۲۰۷۴۲۵۱۶۹۴۶ مورخ ۱۴۰۴/۲/۲۴ و با ارائه قرارداد الکترونیک وکالت به شماره ۱۴۰۴۲۲۰۲۰۳۰۸۸۸۰۱ مورخ ۱۴۰۴/۰۲/۲۴ با رقم حق الوکاله ۱۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال (پانزده میلیارد ریال) در پرونده اجرایی تشکیل شده در واحد اجرای احکام به کلاسه بایگانی ۰۴۰۰۱۸۷ اعلام وکالت صورت گرفت و بر اساس آن قرارداد الکترونیک وکالت، به میزان ۱.۳۱۲.۵۰۰.۰۰۰ ریال (یک میلیارد و سیصد و دوازده میلیون و پانصد هزار ریال) تمبر مالیاتی نیز ابطال گردید
۳) مطابق ماده ۲۵ از آیین نامه تعرفه حق الوکاله حق المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری مصوب ۱۳۹۸/۱۲/۲۸ ریاست محترم قوه قضاییه حق الوکاله امور اجرایی در اجرای احکام دادگستری (حقوقی) و ادارات اجرای اسناد رسمی و لازم الاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، حداکثر دو درصد مبلغ محکوم به یا مورد اجراست. وفق وکالتنامه منعقده میان شرکت موکل (خواهان) و اینجانب (حسام خدایاری نژاد-وکیل) به شرح فوق به میزان ۱۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال پانزده میلیارد ریال حق الوکاله برای مرحله اجرای حکم در نظر گرفته شده که شرکت خوانده موظف است این رقم را به شرکت موکل بازپرداخت نماید.
۴) هر چند وفق ماده ۲۵ از آیین نامه تعرفه حق الوکاله میزان حق الوکاله وکیل در مرحله اجرای احکام مشخص گردیده اما در مورد نحوه وصول آن از محکوم علیه، قضیه مسکوت مانده است. برای رفع ابهام از این موضوع اداره کل حقوقی قوه قضاییه در نظریه مشورتی شماره ۱۳۰۳ / ۱۴۰۲۰ / ۷ مورخه ۱۴۰۰/۱۲/۰۴ به شرح ذیل از موضوع رفع ابهام نموده است:
نظریه مشورتی
نظر به ابهام پیش آمده پیرامون نحوه محاسبه حق الوکاله وکیل در مرحله اجرا مازاد در محکوم به، به استناد ماده ۲۵ آیین نامه جدید، خواهشمند است به منظور ایجاد وحدت رویه در شعب دادگستری کل استان مرکزی ارشاد فرمایید:
اولا: حق الوکاله وکیل در مرحله اجرا نیاز به طرح دعوی جداگانه دارد یا می توان به عنوان هزینه های اجرایی بدون طرح دعوی جداگانه محاسبه و پرداخت نمود؟
ثانیا: اجرای آیین نامه سابق امکان تعیین مبلغ با در نظر گرفتن میزان دخالت وکیل و فعالیت وی در مرحله اجرا توسط دادرس اجرا وجود دارد یا خیر؟
پاسخ اداره کل حقوقی قوه قضاییه
۱) با توجه به بند ۲ ماده ۱۵۸ قانون اجرای احکام مدنی مصوب ۱۳۵۶ و با عنایت به این که حق الوکاله مرحله اجرا در عداد هزینه هایی که برای اجرای حکم ضرورت داشته باشد؛ مانند حق الزحمه خبره، کارشناس و ارزیاب و حق حفاظت اموال و نظایر آن محسوب نمی توان در مقام اجرای ماده ۲۵ آیین نامه تعرفه حق الوکاله حق المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری مصوب ۲۸ / ۱۲ / ۱۳۹۸ ریاست محترم قوه قضاییه رأساً آن را از محکوم علیه وصول کرد؛ وصول آن از محکوم علیه مستلزم تقدیم دادخواست و رسیدگی دادگاه است.
۲) تعلق میزان حق الوکاله به تناسب کاری که انجام شده است صرفاً در ماده ۲۴ ایین نامه حق الوکاله حق المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری مصوب ۲۸/۱۲/ ۱۳۹۸ ریاست محترم قوه قضاییه (عزل، فوت یا حجر موکل، استعفای وکیل، انتفای موضوع وکالت در فرآیند رسیدگی و تا پیش از صدور رای، پیش بینی شده است و فرض سؤال منصرف از هر یک این فروض است. در هر حال در صورت بروز اختلاف پیرامون میزان استحقاق وکیل بر حق الوکاله مرحله اجرا با اخذ ملاک از مواد ۱۱ و ۲۴ آیین نامه های فوق الذکر میزان حق الوکاله حسب مورد توسط کانون وکلای دادگستری مرکز امور وکلا کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه یا مرجع قضایی تعیین می شود.
ریاست محترم با در نظر گرفتن موارد فوق تقاضای رسیدگی و صدور حکم به محکومیت شرکت خوانده به پرداخت مبلغ ۱۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال پانزده میلیارد ریال حق الوکاله مرحله اجرای احکام پرونده شماره …۱۴۰۲۶۸۹۲۰۰۰۷۸۰ کلاسه بایگانی ۰۴۰۰۱۸۷ شعبه اول اجرای احکام مدنی مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری تهران بر اساس قرارداد الکترونیک وکالت به شماره ۱۴۰۴۲۲۰۲۰۳۰۸۸۸۰۱ مورخ ۱۴۰۴/۰۲/۲۴، محکومیت خوانده به پرداخت جمیع هزینه های دادرسی و خسارت تاخیر در تادیه را دارد.
لایحه ارسالی به تاریخ ۱۴۰۴/۰۳/۲۷
و در لایحه ارسالی به تاریخ ۱۴۰۴/۰۳/۲۷ بیان داشته
موضوع: لایحه دفاعیه
با سلام و عرض ادب احتراما در پرونده کلاسه ۰۴۰۰۲۲۳ با موضوع مطالبه حق الوکاله مرحله اجرای احکام اینجانب حسام خدایاری نژاد وکیل پایه یک دادگستری به وکالت از خواهان شرکت مهندسی و خدماتی چاه پیمای مهران در جلسه رسیدگی روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۴/۰۳/۲۸ ساعت ۱۰:۰۰ صبح مراتب دفاع از دادخواست مطروحه را به شرح ذیل اعلام داشته و استدعای رسیدگی و صدور حکم محکومیت علیه شرکت خوانده را دارد.
۱) شرکت موکل به عنوان پیمانکار با شرکت خوانده به عنوان کارفرما قرارداد شماره ۱۳۱-DC-۹۴-CO را جهت اجرای عملیات اسیدکاری چاه های نفت و گاز در پروژه لایحه های نفتی میدان گازی پارس جنوبی منعقد نموده است. به جهت عدم پرداخت مطالبات قراردادی شرکت موکل ناگزیر از طرح دعوا علیه شرکت خوانده در شعبه دادگاه تجاری تهران به شماره پرونده کلاسه بایگانی ۰۲۰۰۷۰۳ گردید که حسب دادنامه صادره به شماره …۱۴۰۳۶۸۳۹۰۰۱۱۷۲۴ مورخ ۱۴۰۳/۰۸/۰۲ خوانده محکوم به پرداخت مبلغ ۱۰۴۲۴۳۰.۴۳ دلار (یک میلیون و چهل و دو هزار و چهارصد و سی دلار و چهل و سه سنت) در حق شرکت موکل گردید و این رای در شعبه … دادگاه تجدید نظر استان تهران تایید شد.
۲) اجراییه علیه شرکت خوانده صادر و پرونده به واحد اجرای احکام ارسال گردید و به وکالت از شرکت موکل محکوم له با ارسال لایحه شماره ۱۴۰۴۲۲۰۷۴۲۵۱۶۹۴۶ مورخ ۱۴۰۴/۰۲/۲۴ و با ارائه قرارداد الکترونیک وکالت به شماره ۱۴۰۴۲۲۰۲۰۳۰۸۸۸۰۱ مورخ ۱۴۰۴/۰۲/۲۴ با رقم حق الوکاله ۱۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال پانزده میلیارد ریال در پرونده اجرایی تشکیل شده در واحد اجرای احکام به کلاسه بایگانی ۰۴۰۰۱۸۷ اعلام وکالت صورت گرفت و بر اساس آن قرارداد الکترونیک وکالت به میزان ۱.۳۱۲.۵۰۰.۰۰۰ ریال یک میلیارد و سیصد و دوازده میلیون و پانصد هزار ریال تمبر مالیاتی نیز ابطال گردید.
۳) مطابق ماده ۲۵ از آیین نامه تعرفه حق الوکاله حق المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری مصوب ۱۳۹۸/۱۲/۲۸ ریاست محترم قوه قضاییه حق الوکاله امور اجرایی در اجرای احکام دادگستری (حقوقی) و ادارات اجرای اسناد رسمی و لازم الاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور حداکثر دو درصد مبلغ محکوم به یا مورد اجراست. وفق وکالتنامه منعقده میان شرکت موکل (خواهان) و اینجانب حسام خدایاری نژاد – وکیل به شرح فوق به میزان ۱۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال پانزده میلیارد ریال) حق الوکاله برای مرحله اجرای حکم در نظر گرفته شده که شرکت خوانده موظف است این رقم را به شرکت موکل بازپرداخت نماید.
۴) هر چند وفق ماده ۲۵ از آیین نامه تعرفه حق الوکاله میزان حق الوکاله وکیل در مرحله اجرای احکام مشخص گردیده اما در مورد نحوه وصول آن از محکوم علیه، قضیه مسکوت مانده است. برای رفع ابهام از این موضوع اداره کل حقوقی قوه قضاییه در نظریه مشورتی شماره ۷/۱۴۰۲۰/۱۳۰۳ مورخه ۱۴۰۰/۱۲/۰۴ به شرح ذیل از موضوع رفع ابهام نموده است: نظریه مشورتی نظر به ابهام پیش آمده پیرامون نحوه محاسبه حق الوکاله وکیل در مرحله اجرا مازاد در محکوم به به استناد ماده ۲۵ آیین نامه جدید، خواهشمند است به منظور ایجاد وحدت رویه در شعب دادگستری کل استان مرکزی ارشاد فرمایید:
اولا: حق الوکاله وکیل در مرحله اجرا نیاز به طرح دعوی جداگانه دارد یا میتوان به عنوان هزینه های اجرایی بدون طرح دعوی جداگانه محاسبه و پرداخت نمود؟
ثانیا: اجرای آیین نامه سابق امکان تعیین مبلغ با در نظر گرفتن میزان دخالت وکیل و فعالیت وی در مرحله اجرا توسط دادرس اجرا وجود دارد یا خیر؟
پاسخ اداره کل حقوقی قوه قضاییه:
۱) با توجه به بند ۲ ماده ۱۵۸ قانون اجرای احکام مدنی مصوب ۱۳۵۶ و با عنایت به این که حق الوکاله مرحله اجرا در عداد هزینه هایی که برای اجرای حکم ضرورت داشته باشد؛ مانند حق الزحمه خبره کارشناس و ارزیاب و حق حفاظت اموال و نظایر آن محسوب نمی شود نمی توان در مقام اجرای ماده ۲۵ آیین نامه تعرفه حق الوکاله حق المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری مصوب ۱۳۹۸/۱۲/۲۸ ریاست محترم قوه قضاییه، رأساً آن را از محکوم علیه وصول کرد؛ وصول آن از محکوم علیه مستلزم تقدیم دادخواست و رسیدگی دادگاه است.
۲) تعلق میزان حق الوکاله به تناسب کاری که انجام شده است صرفاً در ماده ۲۴ آیین نامه حق الوکاله حق المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری مصوب ۱۳۹۸/۱۲/۲۸ ریاست محترم قوه قضاییه (عزل فوت یا حجر موکل استعفای وکیل انتفای موضوع وکالت در فرآیند رسیدگی و تا پیش از صدور رأی) پیش بینی شده است و فرض سؤال منصرف از هر یک این فروض است. در هر حال در صورت بروز اختلاف پیرامون میزان استحقاق وکیل بر حق الوکاله مرحله اجرا با اخذ ملاک از مواد ۱۱ و ۲۴ آیین نامه های فوق الذکر، میزان حق الوکاله حسب مورد توسط کانون وکلای دادگستری مرکز امور وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه با مرجع قضایی تعیین میشود.
ریاست محترم با در نظر گرفتن موارد فوق تقاضای رسیدگی و صدور حکم به محکومیت شرکت خوانده به پرداخت مبلغ ۱۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال پانزده میلیارد ریال حق الوکاله مرحله اجرای احکام پرونده شماره بایگانی ۰۴۰۰۱۸۷ شعبه اول اجرای احکام مدنی مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری تهران بر اساس قرارداد الکترونیک وکالت به شماره ۱۴۰۴۲۲۰۲۰۳۰۸۸۸۰۱ مورخ ۱۴۰۴/۰۲/۲۴ محکومیت خوانده به پرداخت جمیع هزینه های دادرسی و خسارت تاخیر در تادیه را دارد.
لایحه ارسالی خوانده به تاریخ ۱۴۰۴/۰۴/۰۸:
خوانده در لایحه ارسالی به تاریخ ۱۴۰۴/۰۴/۰۸ اظهار داشته:
احتراما در خصوص دادخواست تقدیمی شرکت مهندسی و خدماتی چاه پیمای مهران به طرفیت این شرکت در پرونده کلاسه بایگانی ۰۴۰۰۲۲۳ ان شعبه محترم به خواسته مطالبه حق الوکاله مربوط به مرحله اجرای احکام و خسارات دادرسی و تأخیر تادیه دفاعیات این شرکت به شرح ذیل به استحضار میرسد:
الف) ایراد شکلی:
با توجه به اینکه خواهان محترم راجع به قرارداد تنظیمی با این شرکت به شماره ۰۱۳۱-۰۱-۹۴-DC تقاضای مطالبه حق الوکاله مربوط به اجرای احکام در دادنامه های قطعی صادر شده گردیده است می بایست بر اساس مبلغ مندرج تمبر هزینه دادرسی و به طبع آن تمبر مالیات پرداخت نماید که از این حیث خواهشمند است بررسی مقتضی نسبت به ارسال رفع نقص جهت پرداخت هزینه دادرسی قانونی و تمبر مالیاتی صادر گردد.
ب) دفاعیات ماهوی:
قراردادهای وکالت بین شرکت محترم خواهان و وکیل آن شرکت در خصوص وکالت در مرحله اجرای احکام ملاحظه نگردید که از این حیث وکالتنامه های تنظیمی خواهشمند است بر اساس لازم معمول گردد.
وکیل محترم خواهان جهت دریافت حق الوکاله در مرحله اجرای احکام به ماده ۲۵ آیین نامه تعرفه حق الوکاله حق المشاوره استناد نموده است مطابق ماده ۲۵ آیین نامه مذکور حق الوکاله مزحله اجرای احکام حداقل ۴ میلیون ریال و حداکثر ۲ درصد مبلغ مورد اجراست که وکیل محترم خواهان بملغ ۱۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال را ذکر ننموده و خود را مستحق دریافت حق الوکاله ۲% اعلام نموده در حالی که مطابق ماده ۲۵ ایین نامه مذکور که به صراحت میزان حق الوکاله را حداقل ۱۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال و حداکثر ۲% مبلغ محکوم به یا اجرائیه تعیین شده است اعلام نمود که تقاضای بررسی بذل توجه به آن مورد استدعاست.
وکیل محترم خواهان در خصوص استحقاق خویش به دریافت حق الوکاله در مرحله اجرای احکام به نظریه مشورتی شماره ۷-۱۴۰۲۰-۱۳۰۳ مورخ ۱۴۰۰/۱۲/۴ استناد می نماید جهت استحضار دادگاه محترم قابل ذکر است که پاسخ نظریه مشورتی دارای دو بند است:
بند اول نظریه مذکور:
مطالبه حق الوکاله را در صورتی پذیرفته که خواهان محترم اقداماتی (در مرحله اجرا) انجام داده باشد که انجام آن برای اجرای احکام ضرورت داشته باشد. مانند حق الزحمه خبره، کارشناس و ارزیاب و حق حفاظت اموال و نظایر آن که در این صورت مستحق دریافت آن خواهد بود که در نحن فیه در پرونده اجرائیه مذکور اولا پس از صدور اجرائیه مذکور تا به حال هیچ اقدامی صورت نگرفته ثانیا بر فرض انجام شروع اجرا اقدامات صورت گرفته مشمول اجرای کارشناس حفاظت اموال و نظایر آن نبوده و مستلزم دریافت حق الوکاله مستقل باشد.
بند دوم نظریه مذکور:
مطالبه حق الوکاله در مرحله اجرای احکام را به تناسب کار انجام شده پذیرفته است که با مطالعه پرونده اجرائی در مرحله اجرای احکام ملاحظه میفرمایید که هیچ گونه اقدام اجرائی در مرحله اجرای احکام تا کنون صورت نگرفته که حداکثر بر فرض وقوع میتوان استعلاماتی جهت دریافت محکوم به پذیرفت که انجام اقدامات صورت پذیرفته اساسا مستحق دریافت حق الوکاله در مرحله اجرای احکام مطابق دادخواست تقدیمی به میزان ۱۵.۰۰۰.۰۰۰۰.۰۰۰ ریال نبوده است. بنابمراتب در خصوص قرارداد ۰۱۳۱ مطابق ماده ۲۵ آیین نامه تعرفه حق الوکاله و مشاوره وکلا و نظریه مشورتی شماره ۰۳-۱۴۰۲۰-۷ که در بند دوم آن تصریح شده است که مطالبه حق الوکاله در مرحله اجرای احکام اولا متناسب به اقدامات انجام شده در مرحله اجرای احکام بوده که در ما نحن فیه به جز انجام یکسری استعلامات اقدامات خاص صورت گرفته و ثانیا مطابق ماده ۲۵ ایین نامه دادگاه پس از بررسی میتواند حق الوکاله مرحله اجرای احکام که حداقل ۴ میلیون ریال و حداکثر ۲% محکومیه را محکوم نماید که در مانحن فیه با توجه به اینکه شرکت شرکتی دولتی است خواهشمند است تا رعایت صرفه وصلاح دولت در این امر به خوبی صورت پذیرد.
ضمنا به استحضار می رساند جناب آقای … به کد ملی … جهت حضور در جلسه دادرسی و ارائه توضیحات بحضور معرفی می گردد.
بخش دوم: اسباب موجهه
ماده ۲۵ ایین نامه تعرفه حق الوکاله، حق مشاوره و هزینه به سفر وکلای دادگستری مصوب ۱۳۹۸/۱۲/۲۸ مقرر داشته است: ” حق الوکاله امور اجرایی در اجرای احکام دادگستری (حقوقی) و ادارات اجرای اسناد رسمی و لازم الاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، حداقل چهار میلیون ریال و حداکثر دو درصد مبلغ محکوم به یا مورد اجراست و نسبت به دیگر موارد حداقل چهار میلیون ریال و حداکثر تا مبلغ یکصد و پنجاه میلیون ریال است “.
که حق الوکاله در مانحن فیه ۳.۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال می باشد و نظریه مشورتی شماره۷/۱۴۰۲۰/۱۳۰۳ مورخه ۱۴۰۰/۱۲/۰۴ مقرر داشته است: نظر به ابهام پیش آمده پیرامون نحوه محاسبه حق الوکاله وکیل در مرحله اجرا مازاد در محکوم به به استناد ماده ۲۵ آیین نامه جدید، خواهشمند است به منظور ایجاد وحدت رویه در شعب دادگستری کل استان مرکزی ارشاد فرمایید:
اولا: حق الوکاله وکیل در مرحله اجرا نیاز به طرح دعوی جداگانه دارد یا می توان به عنوان هزینه های اجرایی بدون طرح دعوی جداگانه محاسبه و پرداخت نمود؟
ثانیا: اجرای آیین نامه سابق امکان تعیین مبلغ با در نظر گرفتن میزان دخالت وکیل و فعالیت وی در مرحله اجرا توسط دادرس اجرا وجود دارد یا خیر؟
پاسخ اداره کل حقوقی قوه قضاییه
(۱) با توجه به بند ۲ ماده ۱۵۸ قانون اجرای احکام مدنی مصوب ۱۳۵۶ و با عنایت به این که حق الوکاله مرحله اجرا در عداد هزینه هایی که برای اجرای حکم ضرورت داشته باشد؛ مانند حق الزحمه خبره کارشناس و ارزیاب و حق حفاظت اموال و نظایر آن محسوب نمیشود نمیتوان در مقام اجرای ماده ۲۵ آیین نامه تعرفه حق الوکاله، حق المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری مصوب ۱۳۹۸/۱۲/۲۸ ریاست محترم قوه قضاییه، رأساً آن را از محکوم علیه وصول کرد؛ وصول آن از محکوم علیه مستلزم تقدیم دادخواست و رسیدگی دادگاه است.
(۲) تعلق میزان حق الوکاله به تناسب کاری که انجام شده است صرفاً در ماده ۲۴ آیین نامه حق الوکاله، حق المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری مصوب ۱۳۹۸/۱۲/۲۸ ریاست محترم قوه قضاییه (عزل، فوت یا حجر موکل، استعفای وکیل، انتفای موضوع وکالت در فرایند رسیدگی و تا پیش از صدور رای)، پیش بینی شده است و فرض سؤال منصرف از هر یک این فروض است.
در هر حال در صورت بروز اختلاف پیرامون میزان استحقاق وکیل بر حق الوکاله مرحله اجرا، با اخذ ملاک از مواد ۱۱ و ۲۴ آیین نامه های فوق الذکر میزان حق الوکاله حسب مورد توسط کانون وکلای دادگستری مرکز امور وکلا کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه یا مرجع قضایی تعیین می شود.
بخش سوم: منطوق
از این روی دادگاه مستنداً به ماده ۱۹۸ و ۵۱۵ و ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی و ماده ۱۰ قانون مدنی حکم به محکومیت خوانده به مبلغ ۱۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال و خسارت دادرسی و خسارت تاخیر از زمان دادخواست در حق خواهان صادر و اعلام میدارد رای صادره حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظر خواهی در دادگاه تجدید نظر استان تهران می باشد.
رئیس شعبه … مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری تهران