صورتجلسه نشست قضایی با موضوع جلب سیار سراسری
مشخصات نشست:
نوع جلسه: نشست قضایی دادگستری عسلویه
تاریخ: ۱۴۰۴/۱/۲۳
مشخصات دبیر:
نام و نام خانوادگی: مهران زاهدیان تجنکی
موضوع پرسش:
جلب سیار سراسری
پرسش:
در صورتی که دستور جلب سیار به صورت سراسری از سوی یک حوزه قضایی صادر شده و متهم در حوزه قضایی دیگری در استان با شهرستانی متفاوت دستگیر شود روند قانونی نحوه دستگیری و اعزام وی چگونه خواهد بود؟ آیا لازم است مرجع انتظامی ابتدا موضوع را به مرجع قضایی محل دستگیری اعلام و در این مرجع ثبت شود یا میتواند مستقیماً نسبت به اعزام متهم به مرجع صادر کننده دستور جلب اقدام نماید؟
نظر اعضا:
با توجه به مواد ۱۱۹ تا ۱۲۱ قانون آیین دادرسی کیفری، تبصره (۲) ماده ۱۸۴ و تبصره ماده ۵۰۰ همان قانون میتوان استنباط نمود که هرگاه محل انجام اقدامات قضایی با دستگیری متهم با محکوم علیه در حوزه قضایی شهرستان با استان دیگری واقع باشد مرجع صادر کننده قرار جلب سیار مکلف است از طریق اعطای نیابت قضایی اجرای آن را به مرجع صالح در محل اجرا واگذار نماید. زیرا اعمال وظایف و اختیارات مقامات قضایی محدود به حوزه قضایی محل مأموریت آنها میباشد.
با این حال به منظور تسهیل در روند رسیدگی و تسریع امور مراجعین از جمله شاکی یا محکوم له مرجع معطی میتواند نسبت به صدور برگ جلب سیار برای کلیه حوزه های قضایی در سطح کشور اقدام نماید بدون آن که نام حوزه فضایی خاصی را در آن قید نماید. با این وجود اجرای مفاد برگ جلب منوط به آن است که ابتدا نیابت قضایی در مرجع مجری یعنی حوزه قضایی محل اجرا ثبت و از سوی شعبه مربوطه بررسی و دستور مقتضی صادر گردد پس از آن ضابطان دادگستری که تحت نظارت مقام قضایی همان حوزه فعالیت میکنند مجاز به اقدام خواهند بود.
بنابراین ضابط دادگستری نمیتواند صرفاً بر اساس مشاهده برگ جلب سیار صادره از مرجع قضایی دیگر و بدون ثبت نیابت و صدور دستور از سوی مرجع قضایی محل اجرا مبادرت به دستگیری متهم یا محکوم علیه نماید؛ چرا که ضابط صرفاً تحت امر مقام قضایی حوزه قضایی محل خدمت خود است و نسبت به دستورات مراجع قضایی سایر حوزه ها، تکلیف یا حقی ندارد.
در هر حال چنانچه در مواردی مشاهده شود که بدون ثبت نیابت در حوزه قضایی محل اجرا و بدون اخذ دستور قضایی از آن مرجع اقدامی در جهت دستگیری متهم با محکوم علیه توسط ضابط دادگستری صورت گرفته است شخص بازداشت شده باید بدون فوت وقت به مرجع قضایی محل اجرا معرفی گردد. پس از ثبت پرونده در شعبه مربوطه و انجام بررسی های لازم در صورت احراز صحت اقدامات و صورت جلسه کردن موضوع پرونده با صدور دستور مختومه شده و منهم یا محکوم علیه به حوزه قضایی معطی نیابت اعزام خواهد شد.
مستندات: مواد ۱۱۹ تا ۱۲۱ قانون آیین دادرسی کیفری، تبصره (۲) ماده ۱۸۴ و تبصره ماده ۵۰۰ آیین دادرسی کیفری