۱۷ فروردین ۱۴۰۴

نشست قضایی :وضعیت تعهد پدر زوج برای پرداخت مهریه

صورت‌جلسه نشست قضایی با موضوع:بررسی وضعیت تعهد پدر زوج برای پرداخت مهریه

برگزار شده توسط: استان فارس/ شهر شیراز

تاریخ برگزاری: ۱۴۰۱/۱۰/۱۰

موضوع

امکان فسخ قرارداد مبنی بر تعهد مهریه بر ذمه پدر زوج به دلیل عدم درج در سند نکاحیه

پرسش

دعوایی به خواسته اعلام انفساخ توافقنامه مطرح شده به این صورت که در زمان خواستگاری پدر زوج تعهد نموده دو دانگ منزل مسکونی خود را به نام زوجه نماید که به امضای طرفین و شهود رسیده است در سند نکاحیه این موضوع قید نشده است حال خواهان (پدر زوج) با طرح دادخواست تقاضای اعلام انفساخ قرارداد اولیه را نموده به این استناد که با عدم قید در سند نکاحی درواقع از توافق اولیه دور شده و منفسخ است. دادگاه چه تکلیفی دارد؟

نظر هیئت عالی

در فرض سوال، اگر تعهد پدر زوج به واگذاری دو دانگ منزل مسکونی خود به عروسش به عنوان بخشی از مهریه وی باشد؛ لیکن متعاقباً در سند نکاحیه به عنوان مهریه درج نشده باشد، سند عادی تاب تعارض و مقابله با سند رسمی (عقدنامه) را ندارد و بلااثر است؛ لیکن اگر یک تعهد مستقل بدون اینکه طرفین به عنوان بخشی از مهریه ایجاد نموده باشند؛ ارتباطی به مهریه و سند نکاحیه نخواهد داشت و به عنوان یک سند مستقل قابلیت استماع و بررسی و ترتیب اثر دارد و صحیح است.

نظر اکثریت

توافقنامه اولیه بین پدر زوج و زوجه بوده و طبق اصل نسبی بودن قراردادها آثار آن بین طرفین برقرار و جاری است ولی عقد نکاح بین زوج و زوجه است و به استناد همین اصل و ماده ۲۳۱ قانون مدنی که مقرر داشته: «عقود و معاملات فقط درباره طرفین متعاملین و قائم‌مقام قانونی آن‌ها مؤثر است، مگر در مورد ماده ۱۹۶» فقط بین زوج و زوجه جاری و دارای اثر است. بنابراین تعهداتی که شخص ثالث یعنی پدر زوج در برابر زوجه داشته و در قرارداد جداگانه‌ای مقرر شده است ربطی به عقد نکاح ندارد، بنابراین تعهدات قرارداد سابق پابرجا بوده و خدشه‌ای بر آن وارد نیست و می‌بایست در جای خود اجرا شود و دعوی خواهان در فرض سؤال محکوم‌به رد است.

نظر اقلیت

با توجه به اینکه موضوع تعهد مشخص و معین و معلوم بوده و طبق قاعده العقود تابعه القصود طرفین قصد داشته‌اند که این شرط ضمن عقد نکاح باشد و درواقع قرارداد اولیه پیش قرارداد می‌باشد، اعتبار آن درجایی است که در سند نکاحیه درج شود هنگامی‌که طرفین این شرط را در سند رسمی نکاحیه درج نموده‌اند به معنی عدول از شرط می‌باشد، بنابراین طبق ماده ۲۴۴ قانون مدنی: «طرف معامله که شرط به نفع او شده می‌تواند از عمل به آن شرط صرف‌نظر نماید، در این صورت مثل آن است که این شرط در معامله قید نشده باشد ولی شرایط نتیجه قابل اسقاط نیست» شرطی که در قرارداد اولیه قید شده شرط فعل است؛ بنابراین قابل عدول و قابل اسقاط می‌باشد. طرفین با عدم قید شرط اولیه در سند نکاحیه درواقع از آن عدول نموده‌اند و مشروطه له اولیه که زوجه می‌باشد حق خود را به صورت ضمنی اسقاط نموده است؛ درنتیجه دعوی خواهان در فرض سؤال قابل پذیرش است.

بیشتر بخوانید

نشست قضائی: رسیدگی به جرم غیر مرتبط از سوی بازپرس بدون ارجاع دادستان

نمونه دادخواست مطالبه مهریه از دادگاه ( به همراه فایل PDF)

رای دیوان عدالت اداری درباره برداشت از حقوق کارمندان بابت «مهریه»

 

مشاوره آنلاین و رایگان موسسه حقوقی نوران وکیل

وصول فوری مهریه ترفندی برای فریب زنان

وصول فوری مهریه ترفند موسسات حقوقی غیرمجاز برای فریب زنان تبلیغات حاشیه دادگاه‌ها و فضای مجازی با وعده‌هایی همچون «وصول فوری مهریه» این روزها به

امکان دریافت وام فرزندآوری علی‌رغم فوت فرزند

بخشنامه بانک مرکزی درباره امکان دریافت وام فرزندآوری علی‌رغم فوت فرزند شماره بخشنامه:۰۳/۳۱۰۸۱۱ تاریخ:۱۹/۲/۱۴۰۳ به نقل از اختبار – بخشنامه بانک مرکزی درخصوص پرداخت تسهیلات

خدمات
×

فهرست دسترسی سریع