نظریه مشورتی جدید اداره حقوقی قوه قضاییه با موضوع:هر چند فردی که مدعی حجر خود است باید به دادستان مراجعه کند تا دادستان وفق ماده ۱۲۲۳ قانون مدنی اقدام کند؛ اما تقدیم درخواست از سوی چنین فردی به دادگاه مانع از آن نیست تا دادگاه که از وجود محجور مطلع شده است، با لحاظ حکم مقرر در ماده ۵۶ قانون امور حسبی مصوب ۱۳۱۹ مراتب را به دادستان اعلام کند.
شماره نظریه : ۷/۱۴۰۳/۷۷۶
شماره پرونده : ۱۴۰۳-۱۱-۷۷۶ح
تاریخ نظریه : ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
استعلام :
آیا شخص میتواند دعوای حجر خود را مطرح کند و یا آنکه افرادی مانند پدر، مادر، اقارب و یا مسؤولین دیگر باید این دعوا را مطرح کنند؟ به عنوان مثال، هرگاه شخص مدعی شود دچار اختلال دو قطبی و یا جنون ادواری است، آیا میتواند خود به ترتیب پیشگفته طرح دعوا کند؟
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :
به موجب ماده ۱۲۲۳ قانون مدنی «در مورد مجانین دادستان باید قبلاً رجوع به خبره کرده نظریات خبره را به دادگاه مدنی خاص ارسال دارد. در صورت اثبات جنون دادستان به دادگاه رجوع میکند تا نصب قیم شود. در مورد اشخاص غیر رشید نیز دادستان مکلف است که قبلاً به وسیله مطلعین اطلاعات کافیه در باب سفاهت او به دست آورده و در صورتی که سفاهت را مسلم دید در دادگاه مدنی خاص اقامه دعوا نماید و پس از صدور حکم عدم رشد برای نصب قیم به دادگاه رجوع نماید»؛ بنابراین در فرض سؤال، هر چند فردی که مدعی حجر خود است باید به دادستان مراجعه کند تا دادستان وفق ماده یادشده اقدام کند؛ اما تقدیم درخواست از سوی چنین فردی به دادگاه مانع از آن نیست تا دادگاه که از وجود محجور مطلع شده است، با لحاظ حکم مقرر در ماده ۵۶ قانون امور حسبی مصوب ۱۳۱۹ مراتب را به دادستان اعلام کند.
بیشتر بخوانید
- نظریه مشورتی:جرایم غیر عمدی خارج از قانون کار در صلاحیت دادگاه صلح نمی باشد
- نظریه مشورتی: خودداری ضابط قضایی از ثبت مشاهدات