احمد نورانی

۱۱ مرداد ۱۴۰۳

تحلیل ماهیت کیفری ابراز شادمانی از شهادت رئیس جمهور

وکلاپرس- دکتر علی خالقی، وکیل دادگستری و استاد دانشگاه تهران با انتشار اظهار نظر یک دادیار درباره عنوان اتهامی «توهین به رئیس جمهور»، درباره توهین به رئیس جمهور و انتساب جرم فعالیت تبلیغی علیه نظام به آن نکاتی را بیان کرده است.

به گزارش وکلاپرس، دکتر خالقی با اشاره به سانحه سقوط بالگرد رئیس جمهور و محکومیت برخی افراد در فضای مجازی، عنوان داشته است: رئیس جمهور یکی از کارگزاران نظام است، نه خود نظام و توهین به وی نیز فعالیت تبلیغی علیه نظام یا به نفع گروه‌های مخالف نظام محسوب نمی‌شود.

دکتر خالقی در اینستاگرامش نوشت:

تبلیغ علیه نظام: کدام تبلیغ؟ کدام نظام؟

«فعالیت تبلیغی علیه نظام» که معمولاً «تبلیغ علیه نظام» خوانده می‌شود، جرمی از بازماندگان رژیم پهلوی است که در ماده ۵ قانون مجازات مُقدِمین علیه امنیت و استقلال مملکت مصوب ١٣١٠ پیش‌بینی شده بود و اکنون نیز با تغییراتی در ماده ۵٠٠ ق. تعزیرات مصوب ١٣٧۵ آمده است. اما منظور از «نظام» چیست و چه اقدامی «تبلیغ» علیه آن محسوب می‌شود؟

در پی سقوط بالگرد حامل رئیس جمهور در ٣٠ اردیبهشت ١۴٠٣، برخی افراد در فضای مجازی از این واقعه ابراز خشنودی کردند و تحت تعقیب قرار گرفتند. در یکی از استان‌های شمالی کشورمان، در مورد کسی که نوشته بود «حقش بود هلی‌کوپترش سقوط کنه و حقش بود که ٢۴ ساعت در جنگل بمونه» با گزارش پلیس فتا پرونده‌ای برای وی با اتهام «نشر اکاذیب رایانه‌ای» در دادسرا تشکیل شد و بر اساس کیفرخواست دادسرا، دادگاه کیفری دو او را به این اتهام به دو سال حبس محکوم نمود. در پرونده‌ای دیگر در استان تهران، متهم تصویری حاوی مطالب موهن نسبت به رئیس جمهور فقید در فضای مجازی منتشر کرده بود که در دادسرا به اتهام «توهین به مقدسات» و «تبلیغ علیه نظام» تحت تعقیب واقع و در مورد وی قرار جلب به دادرسی صادر شد.

جرم نشر اکاذیب به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی مستلزم اعلام و انتشار جمله‌ای خبری با قابلیت اتصاف به صدق و کذب است و گفتن این جمله که کسی استحقاق مرگ داشته یا نداشته، فاقد این ویژگی است.

از تفکیک مواد ۵١٣ و ۶٠٩ ق. تعزیرات معلوم می‌شود که از نظر قانونگذار نیز، رئیس جمهور جزو مقدسات اسلام نیست؛ ماده نخست راجع به توهین به مقدسات و ماده اخیر ناظر به توهین به رئیس جمهور است.

رئیس جمهور یکی از کارگزاران نظام است، نه خود نظام و توهین به وی نیز فعالیت تبلیغی علیه نظام یا به نفع گروه‌های مخالف نظام محسوب نمی‌شود.

اصولاً در فرهنگ ما، ابراز شادمانی از درگذشت کسی، رفتاری غیراخلاقی تلقی می‌شود و در صورت تشکیل پرونده برای آن، مقام قضایی باید آزاد و رها از تکدر خاطر خود، بی‌طرفانه به ارزیابی آن رفتار و تعیین وصف مجرمانه و مجازات آن بپردازد و این تشخیص هم در کنترل مراجع بالاتر قرار دارد.

در پرونده دوم، دادیار اظهارنظر که از دانش‌آموختگان دکترای دانشگاه تهران است، به درستی با تشخیص دادیار تحقیق در صدور قرار جلب به دادرسی مخالفت کرده و با استدلالی دقیق که در تصویر دوم مشاهده می‌کنید توهین به رئیس جمهور را از مصادیق اهانت به مقدسات و تبلیغ علیه نظام ندانسته و به زیبایی غلبه خردورزی بر احساسات را به تصویر کشیده است.

علی خالقی

مشاوره آنلاین و رایگان موسسه حقوقی نوران وکیل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *