هر یک از طرفین بر اساس حق حبس، میتواند اجرای تعهد خود را منوط به اجرای تعهد طرف مقابل نماید.
خبرگزاری میزان- حق حبس در قرارداد؛ به این معناست که “هر یک از طرفین بر اساس این حق، میتواند اجرای تعهد خود را منوط به اجرای تعهد طرف مقابل نماید”. حتما حق حبس در مبایعه نامه قید گردد.
بطور مثال کسی که خانهای را بفروش میرساند، می تواند تحویل خانه را منوط به پرداخت تمامی ثمن معامله نماید.
برای ایجاد این حق برای طرفین قرارداد، باید تعهدات آنها همزمان باشند؛ به این ترتیب که یا باید هر دو به اصطلاح «حال» باشند و هیچیک موجل نباشند؛ یا اگر موجل و مدتدار هستند؛ هر دو تعهد موجل و مدتدار باشند؛ آن هم با اجل یکسان! مثلاً اگر برای انجام هر دو تعهد، یک ماه زمان تعیین شده باشد (اجل یا مهلت یکسان)، پس از فرا رسیدن اجل و اتمام مهلت، هر یک از طرفین، حق حبس پیدا میکنند. همچنین، اگر اجلِ دو عوض برابر نباشد، شخصی که موعدِ تعهد او دورتر است، حق حبس پیدا میکند.
قانون مدنی در ماده ٣٧٧ حق حبس را بدین نحو بیان نموده است:
هر یک از بایع و مشتری حق دارد از تسلیم مبیع یا ثمن خودداری کند تا طرف دیگر حاضر به تسلیم شود مگر این که مبیع یا ثمن موجل باشد در این صورت هر کدام از مبیع یا ثمن که حال باشد باید تسلیم شود.
نکته قابل ذکر این است که اعمال و اجرای حق حبس نیازمند مراجعه به دادگاه و طرح دعوا نمیباشد و در واقع نوعی دفاع محسوب میگردد. به این معنا که بطور مثال اگر شخص الف آپارتمانی را به شخص ب بفروشد و تا زمانی که شخص ب تمامی ثمن معامله را پرداخت ننماید، ملک را به او تحویل ندهد، در صورتی که شخص ب دعوایی را تحت عنوان الزام به تحویل مبیع در دادگاه مطرح نماید، شخص الف در مقام دفاع میتواند اعلام نماید که از حق حبس مزبور در ماده ٣٧٧ قانون مدنی استفاده نموده و تا زمانی که ثمن معامله پرداخت نشود، ملک را تحویل نخواهد داد و یا اینکه شخص الف نیز میتواند دعوای متقابل مبنی بر الزام شخص ب به پرداخت ثمن مطرح نماید، در اینصورت دادگاه، هر دو را محکوم به الزام به ایفای تعهد مینماید.
نکته مهم این است که اگر متعهد، به میل خودش تعهدش را انجام دهد، دیگر حق حبس او از بین میرود. بطور مثال اگر فروشنده قبل از موعد تعهد خود، خودرو را تحویل دهد، حق حبس او از بین میرود.
اگر یکی از طرفین قرارداد نیمی از تعهد خود را انجام دهد، باز هم حق حبس برای طرف مقابل وجود دارد مثلا اگر خریدار اتومبیل، بیست میلیون از سی میلیون ثمن معامله را پرداخت نموده باشد، فروشنده میتواند تا زمانی که الباقی ثمن (ده میلیون) پرداخت نشده از تحویل اتومبیل خودداری نماید.
ساقط نمودن حق حبس در قرارداد
طرفین قرارداد میتوانند بطور صریح یا ضمنی حق حبس خود در قرارداد را ساقط نمایند. اسقاط ضمنی حق حبس در قرارداد به این معنی میباشد که اگر یکی از طرفین قرارداد برای انجام تعهد خود، مدتی را مشخص کرده باشد، حق حبس خود را بطور ضمنی ساقط نموده است مگر اینکه هر دو تعهد، موجل و زمان انجام آنان، یکی باشد.
هم چنین در صورتی که عرف یا قانون مقرر نموده باشد، که تعهد یکی از طرفین زودتر انجام شود، حق حبس او ساقط میشود. بطور مثال پرداخت دستمزد یک راننده میبایست بعد از رسیدن مسافر به مقصد انجام گیرد و راننده نمیتواند از رساندن مسافر خودداری کند تا زمانی که دستمزد او پرداخت شود.
حسن بابایی- کارشناس ارشد حقوق