احمد نورانی

۸ دی ۱۴۰۳

طرح مهریه بدون زندان

به نقل از روزنامه شرق/ یکی دو روز پیش نماینده طراح طرح اصلاح قانون مهریه، از تصویب کلیات این طرح در کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی خبر داد. حسینعلی حاجی‌دلیگانی، نماینده مجلس، در توضیح این طرح گفت: «معتقدیم با زندانی‌کردن زوج، زندگی زوجین دوام نخواهد داشت. بنابراین در این طرح پیش‌بینی شده که حقوق زوج و زوجه رعایت، اما از زندانی‌شدن زوج جلوگیری و به‌جای حبس، محکومیت‌ها و مجازات‌های دیگری اعمال شود که باعث از‌هم‌پاشیدگی خانواده‌ها نشود».

 جزئیات این طرح مورد بررسی قرار خواهد گرفت؛ به نحوی که خروجی آن شرایطی را فراهم کند که زوجین همدیگر را به زندان محکوم نکنند: «حبس لزوما به معنای زندانی‌شدن نیست و ممکن است از پابند الکترونیک استفاده یا نوع دیگری از محکومیت‌ها پیش‌بینی شود تا زوجی که در پرداخت مهریه تعلل می‌کند، متنبه شود، اما زندگی آنها پایدار بماند».

 
این وضعیت در‌حالی است که به گفته برخی وکلا، شرایط به نسبت قبل تغییر زیادی نکرده است. سارا باقری، وکیل دادگستری، در‌این‌باره به «شرق» می‌گوید: «در‌حال‌حاضر زنان برای گرفتن و مطالبه مهریه یا باید از طریق دادگاه اقدام کنند یا از طریق اجرای ثبت. در‌صورتی‌که زوج اموالی داشته باشد، برای دریافت مهریه اموالش توقیف می‌شود. در غیر این صورت دادخواست اعسار یا همان تقسیط از طرف زوج به دادگاه تقدیم می‌شود. با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه، معمولا ماه‌هایی که برای قسط‌بندی در نظر گرفته می‌شود خیلی طولانی است. البته پیش‌قسط کمی در نظر گرفته شده و مابقی با توجه به شرایط مالی زوج قسط‌بندی می‌شود».

او می‌گوید‌ بنابراین اکنون عملا بحث جلب منتفی است: «بنابراین کارایی قدیم مهریه که امکان جلب مرد وجود داشت و زنان به واسطه نداشتن حق طلاق از طریق مهریه برای طلاق اقدام می‌کردند، دیگر وجود ندارد. البته اگر زوج قسط‌بندی انجام‌شده را متعهد نشود و پرداخت نکند، بعد از رفت‌و‌آمد زیاد زن و هماهنگی‌هایی که از طرف قسمت اجرای احکام دادگاه صورت می‌گیرد، در نهایت منجر به صدور جلب زوج خواهد شد. گرچه مماشاتی هم معمولا صورت می‌گیرد تا زوج اقساط را پرداخت کند و منجر به جلب نشود. مگر اینکه واقعا زوج متواری بوده و در دسترس نباشد که در این صورت حکم جلب صادر می‌شود».

او ادامه می‌دهد: «در قانون جدید چیزی که عنوان شده حفظ بنیان خانواده است. با توجه به اینکه اثبات عسر و حرج برای زنان در بحث طلاق خیلی سخت‌تر است و هیچ قانون‌گذاری خاصی در این زمینه برای همراهی زنان جهت تسهیل طلاق وجود ندارد، به نظر می‌رسد این اقدام بیشتر به‌نفع مردان است. در‌واقع زنان نمی‌توانند از طریق مهریه برای طلاق اقدام کنند و عملا بحث زندانی‌شدن هم منتفی شده است. در این شرایط، نابرابری حتی به نسبت قبل بیشتر است. هیچ شرایط بهتری برای زنان ایجاد نشده و حتی گرفتن مهریه همچنان سخت‌تر شده است. پس عملا مهریه جایگاه سابق خود را از دست داده و در مقابل برای ایجاد شرایط برابر برای زنان اقدامی صورت  نگرفته است».

مشاوره آنلاین و رایگان موسسه حقوقی نوران وکیل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *